Rasismi

Rasismia tuntuu vielä nykyäänkin olevan joka puolella, missä sitä kulkeekaan. Tosin nykyään tuntuu, että myös sellaiset asiat on rasismia joita itse en missään tapauksessa laske rasismiksi.

Jotenkin tuntuu, että rasismia sanaa käytetään liian herkästi ja siitä on tullut helppo sana käyttää yleisesti vähän jokaisessa asiassa. Tai sitten se olen vain minä joka ei täysin ymmärrä sen sanan monimuotoisuutta.

Rasismin uhrit

Oli rasismi mitä tahansa, niin se on kuitenkin asia mikä täytyisi saada vihdoin kitkettyä pois tästä kehittyneestä yhteiskunnasta. Rasismista saa kärsiä miljoonat ihmiset päivittäin ympäri maailman. Itsekin eri maissa asuneena tiedän todella mitä kaikkea rasismi voi olla ja miltä se tuntuu.

Väitän harvan rasismia suorittavan todella tietävän tai ymmärtävän mikä kaikki on rasismia ja etenkin, että miltä se tuntuu. Sen ymmärtää todella vasta, kun itse on vieraassa paikassa ja kulttuurissa ja tekee arkipäiväisiä asioita.

Rasismin muodot

Rasismi voi olla sitä, että jokainen muu mahtuu paikallisbussiin, mutta sinun kohdalla kuski sanoo bussin olevan täynnä. Rasismi on huutelua, mutta se on myös hiljaa olemista. Koitat kysyä ihmisiltä jotain, mutta jokainen vain kääntää päänsä muualle eikä kukaan vastaa. Rasismi voi olla myös hintojen nostoa siinä lähikaupassa, apteekissa tai vaikka lääkärissä.

Olen monessa tilanteessa törmännyt tilanteeseen, että jossain maassa on paikallisille omat hinnat ja sitten maahanmuuttajille taas omat hinnat. Suomessa rasismi ei onneksi ole tälle tasolle mennyt, mutta Suomessa se on sitten taas monesti vielä julmempaa sekä fyysisempää.

Rasismi Suomessa

Suomessa rasismi on syrjintää, huutelua sekä myös fyysistä rasismia. Voin vaan kuvitella miltä niistä kaikista suomeen muuttaneista ihmisistä pahimmillaan tuntuu se kaikki. Voin myös vain kuvitella mitä kaikkea osa heistä on joutunut muuttonsa jälkeen kokemaan.

Ole sinä fiksu ja älä ole rasistinen ketään kohtaan. Oli kyseessä sitten kantasuomalainen tai maahanmuuttaja niin kukaan ei ole ansainnut joutua minkään rasistisen käytöksen tai teon kohteeksi. Ole myös fiksu ja neuvo muita sekä mene väliin mikäli kohtaat ja näet rasistista toimintaa.