Kritiikki

Kritiikkiä on olemassa maailmassa monenlaista. On hyvää kritiikkiä, fiksua kritiikkiä, ajattelematonta kritiikkiä sekä paljon muuta. Kritiikkiä saa ja pitääkin antaa, mutta vain oikealla tavalla sekä oikealla hetkellä.

Ajattelemattoman ja tietämättömän kritiikin antaminen on erittäin julmaa sekä törkeää kritiikin kohdetta kohtaan. Moni ei välttämättä edes ajattele mikä kaikki onkaan kritiikkiä, sekä miltä se voi siitä toisesta henkilöstä tuntua.

Kritiikin muodot

Mieti sitä kaikkea kritiikkiä sekä palautetta mitä sinä olet elämäsi varrella saanut. Löydät sieltä varmasti paljon kritiikin eri muotoja. Olet varmasti saanut hyvää kritiikkiä, sekä sitten esimerkiksi täysin asiatonta kritiikkiä.

Mieti sitten seuraavalla kerralla, kun olet antamassa kritiikkiä jollekin toiselle, että onko se nyt minkä tyyppistä ja sopiiko se todella tuohon tilanteeseen. Ei kannata laukoa asioita suoraan ja ajattelematta vaan aina hetki pyörittää niitä mielessä ennen sanomista. Tällä välttyy monelta ikävältä tilanteelta niin omasta kuin toisenkin näkökulmasta.

Näkökulmat

Muista myös, että kritiikki voi olla siitä toisesta näkökulmasta kritiikkiä vaikka et itse niin ajattelisi. Kommentointi, väittäminen, oikaisu tai huutelu, se kaikki on tietyssä tilanteessa kritiikkiä.

Sinulle asiallinen kommentointi voi olla toiselle osapuolelle erittäin ikävää kritiikkiä. Joten mieti aina etukäteen mitä sanot, kenelle sanot ja miten sen sanot. Joku kommentti voi olla myös tietyllä hetkellä sanottuna väärin, mutta sitten taas toisella hetkellä oikein. Eli kannattaa aina miettiä myös sopivaa hetkeä ja tietenkin tapaa esittää mielipiteensä.

Keskustelu

Mutta toisaalta sitten myös kritiikin esittäminen on täysin sallittua ja myös suotavaa kunhan sen vaan tekee asiallisella tavalla. Kyllähän jokaisella on oikeus tuoda oma mielipiteensä ja näkökulmansa esiin asiassa kuin asiassa. Siitä syntyy sitten keskustelu ja myös kritiikin esittäjän on oltava valmis vastaamaan mahdollisiin vasta kommentteihin.